Článek: Intervence axiálního skeletu u pacientů s antitrombotickou medikací

Jak řešíte vysazování antikoagulačních léčiv u pacientů, které zvete na algeziologické intervence v oblasti páteře? Doporučení různých odborných společností ve světě se liší, a i proto vznikla už v roce 2017 v USA tato prospektivní studie zabývající se rizikem vzniku závažného krvácení, respektive epidurálního hematomu, u pacientů s různými typy antikoagulancií a antiagregancií.

Článek se zaměřil na to, že mezi guidelines společností American Society of Regional Anaesthesia (ASRA) a The Spine Intervention Society existují některé odlišnosti, jak v kategorizaci jednotlivých výkonů mezi nízce a středně rizikové, tak v doporučeních týkajících se vysazení jednotlivých léků. Autoři v prospektivní studii, kde více než 4 % zákroků bylo provedeno u pacienta na antitrombotické medikaci, měli pouze jednoho pacienta s epidurálním hematomem. Ten navíc vznikl u pacientky, která žádný lék těchto skupin neužívala. V článku také naleznete navrhovanou úpravu současných SIS/ASRA doporučení. 

Načítací animace Načítání...
EAD Logo Trvá to moc dlouho?

Načíst znovu Načíst dokument znovu
| Otevřít Otevřít v nové kartě

 

My pro úplnost přikládáme současná doporučení od European Society od Regional Anaesthesia, včetně rozdělení výkonů dle rizika a periprocedurálního checklistu správného managementu antikoagulace.

Načítací animace Načítání...
EAD Logo Trvá to moc dlouho?

Načíst znovu Načíst dokument znovu
| Otevřít Otevřít v nové kartě

Stáhnout [1.10 MB]


Přidat komentář

Jste registrováni? Přihlašte se

Přidáním komentáře souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů